söndag 22 december 2013

Ett recept att göra

I tv-programmet Halv åtta hos stjärnorna så var designern Bea Szenfeld med och lagade vegansk mat. Inte för att jag är vegan men jag blev ändo sugen att prova hennes recept på vegetarisk janssons frestelse, svampsson. Alla de andra deltagarna tyckte nämligen att det var så himla gott!

Det kommer nog bli så att jag byter ut vissa ingredienser till sådant jag har hemma i min köttätarkyl men jag misstänker att det kommer bli gott ändo. Här är hennes recept från recept.nu

Svampsson1 l svamp, helst ekologiska skogschampinjoner 1 lök, gul 4 vitlöksklyftor 2 + 2 msk vegansmör 1 krm timjan, torkad 1 krm svartpeppar, nymald 2 krm + 1.5 tsk salt 2 krg potatis 2 dl sojamjölk 4 dl sojagrädde 1 dl glutenfritt ströbröd

Svampsson
Pensla rent svampen och hacka den. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs svamp, lök och vitlök på medelvärme ca 5 min så att svampen får lite färg. Krydda med timjan, peppar och salt. Ställ den åt sidan.
3. Skala och skiva potatisarna i ca 2 mm tunna skivor. Hetta upp smör i en vid kastrull. Fräs potatisskivorna ca 5 min. Salta och tillsätt mjölk och grädde. Låt alltsammans sjuda ca 10 min utan lock. Rör om ofta.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Varva potatisblandningen med stekt svamp och lök i en ugnssäker form. Överst ska det vara potatis och ströbröd. Gratinera mitt i ugnen ca 35 min.

Jag återkommer när jag provlagat och provsmakat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Goa grejer